Festival

Festivalul  Medieval 

Intre toate oraşele ţării, Sighişoara se întipăreşte cel mai profund în mintea, dar şi în sufletul celor care au păşit măcar odată pe străduţele pietruite ale bătrânului Burg medieval.             
Aceste străduţe, care ignoră în egală măsură linia dreaptă şi planul orizontal, ascund şi dezvăluie, la fiecare pas, într-o elaborată, dar firească scenografie urbană, tablouri medievale care încântă ochiul şi incită imaginaţia. Farmecul şi personalitatea de neconfundat a oraşului s-au alcătuit în timp, prin armonizarea depunerilor succesive ale istoriei.             
Începând cu anul 1992, în fiecare vară, Cetatea Sighişoarei îşi retrăieşte trecutul datorită Festivalului Medieval. Pe străduţele înguste, sub zidurile îmbătrânite de vreme, apar intempestiv cavaleri, călugări, vrăjitori, clovni şi duhuri întrupate, veniţi dintr-o lume în care fabulosul şi teribilul trăiau laolaltă hrănind frica dar şi neostoita înclinaţie spre aventură.
La fiecare ediţie a festivalului Evul Mediu n-a mai fost nici întâmplător, nici întunecat, nici nu a mai aparţinut trecutului. După sute de ani el a avut prilejul să renască prin tot ce a avut mai omenesc şi etern: ARTA. Încercând să reînvie o epocă ce părea apusă pentru totdeauna, Festivalul Sighişoara Medievală îşi propune să smulgă prezentului o fărâmă care, în decoruri de Ev Mediu şi în cântece de menestreli, va fi trăită de participanţi ignorând efemeritatea trecerii noastre pe această lume.
Importanţa acestei manifestări constă în puntea de comunicare realizată prin intermediul artei, cu ajutorul genuri specifice Epocii Medievale: jocul, teatrul, dansul, muzica, nu mai puţin importantă fiind diversificarea şi multiplicarea formelor de comunicare culturală, care implicit facilitează o mai bună înţelegere a fenomenului de multiculturalitate, specific Sighişoarei.

 

Festivalul Proetnica 

      Asociaţia Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret Sighişoara (IBZ) organizează din anul 2001, în Sighişoara,  Festivalul Intercultural ProEtnica. La edițiile organizate până în prezent au participat reprezentanţi ai comunităţilor etnice din România, un număr mare de vizitatori participând la programul variat al manifestării. Mesajul evenimentului a fost preluat pe numeroase canalele de presă.
      Din punctul de vedere al organizatorilor „un secret al succesului constă în structura democratică de organizare. Toţi partenerii sunt implicaţi şi pot să influenţeze concepţia proiectului, care se modifică în fiecare an. Cu trei şedinţe de pregătire şi una de evaluare, între doua ediţii,  asigurăm o comunicare eficientă cu toţi partenerii”.  
      Pe plan național, „ProEtnica-Festival Intercultural Sighișoara” reprezintă cea mai importantă manifestare de acest gen din țară. Edițiile organizate până în prezent au confirmat că ProEtnica este un exemplu al dreptului la identitate culturală a comunităților etnice din România. În fiecare an, festivalul a reunit sute de reprezentanți ai tuturor etniilor din țară.
      ProEtnica își propune să ofere comunităților etnice din România o voce publică și posibilitatea de a-și prezenta toate domeniile vieții sociale, culturale și spirituale prin diverse forme culturale și academice.
      Festivalul Intercultural ProEtnica are un program artistic variat: muzică, dans, teatru de păpuşi, prelegeri şi  mese rotunde etc.

 În timpul festivalului, Sighişoara se transformă într-un târg al breslelor, unde meşteşugarii etniilor participante oferă vizitatorilor produsele lor tradiţionale. Standurile de informare ale participanţilor şi expoziţiile de artă contemporană reprezintă o punte între trecut şi prezent.
      Organizatorii apreciază  că Sighişoara este locaţia ideală de desfăşurare pentru acest eveniment. Pe de o parte, prin arhitectura medievală se  reflectă, impresionant şi exemplar, influenţele culturilor minoritare, pe de altă parte, vechiul burg - un loc construit pentru apărare şi monoculturalism - devine, în timpul festivalului „ProEtnica-Festival Intercultural Sighișoara”, o „agora a dialogului intercultural, de cunoaștere și de respect reciproc.”
        ProEtnica este un proiect de educație culturală care promovează valorificarea culturii comunităților etnice din România ca element important cu un potențial creativ al patrimoniului național și european conform moto-ului „Unitate în Diversitate".

 

 

Festival Blues 2021

      "Sighisoara Blues Festival" o prezenta bine cunoscuta si apreciata in mediile artistice romanesti si de peste hotare, un eveniment major indragit de toti iubitorii si simpatizantii blues-ului. Editiile precedente care treptat au ridicat festivalul la rang international au confirmat interesul tot mai crescut, pentru blues al Sighisorenilor, locuitorii acestui vechi oras fondat de emigranti germani, acum mai bine de noua sute de ani. Sighisoara sau Schäßburg cum se numeste in limba emigrantilor saxoni, este cunoscuta si ca "Perla a Tansilvaniei", unul dintre cele mai interesante si fascinante orase medievale, care prin magnifica cetate a devenit un adevarat monument de istorie si cultura.

Blues-ul si istoria reunite sub sloganul pentru cei care iubesc blues-ul vor aduce pe scena festivalului nume de varf ale blues-ului din intreaga lume.