Turnurile de apărare

TURNURILE DE APARARE

 

Sistemul defensiv construit si apărat de bresle era compus dintr-un zid lung de 930 m, 14 turnuri de apărare si 5 bastioane de artilerie. Din el se mai păstreaza pana azi 9 turnuri, 2 bastioane si o parte din zidul de incinta.

Dintre toate turnurile , acela care oglindeşte cel mai bine efortul de apărare si in acelasi timp dorinta de afirmare si autoritate a cetaţii este Turnul cu Ceas.

Muzeul de Istorie din Sighisoara se afla in Turnul cu Ceas, turn care constituie un adevărat simbol al oraşului Sighişoara. Turnul cu Ceas măsoara 64  m inaltime si numara 6 nivele (110 trepte). Acoperisul realizat in anul 1677 in stil baroc,dupa marele incendiu din 30 aprilie 1676 care a distrus o parte din cetate,are 4 turnulete pe colţuri.In trecut,acestea reflectau autonomia juridică a orasului. Pȃna in anul 1556 in turn a funcţionat primăria oraşului Sighişoara,iar ma apoi a avut alte destinatii. La sfarsitul seculului XIX –lea a fost ales drept sediul mezeului sighişorean. Muzeul si-a deschis porţile la 24 iunie 1899. Un colecţionar pasionat,medicul sighişorean Bacon (1857-1941)a fost initiatorul si primul custode al muzeului care purta numele de Alt Shassburg (Sighişoara vehe ).

Turnul Franghierilor, contemporan cu primele ziduri ale cetatii, distrus de invazia tatara (1241) si reconstruit in 1350, a fost reparat in secolul XVI. Este unul din putinele turnuri neatinse de incendiul din 1676.Turnul Franghierilor este singurul locuit din cele 9 turnuri pastrate. Astazi este locuinta paznicului bisericii cimitirului.


Turnul Măcelarilor, construit în a doua jumătate a secolului XV, se află pe partea vestică a zidului înconjurător este unul dintre cele două turnuri de apărare a porții Törle, unde pe vremuri, în fiecare seară se făcea împărțirea turmelor.
În fața sa a fost construit un bastion. Poziționat la poalele celei mai abrupte porțiuni ale dealului, a avut rol de apărare dinspre SV și NV al cetății. Prin forma sa hexagonală a avut câmp de tragere în toate direcțiile.

Turnul Cositorarilor, impreuna cu Turnul cu Ceas, domina partea de jos a orasului. A fost ridicat odata cu zidul, si a suferit mult din cauza cutremurelor si a incendiilor, in urma carora a fost mereu refacut. In 1583 a avut loc cea mai importanta reconstruire.
Acum are o inaltime de 25 m, baza dreptunghiulara, trunchi de forma pentagonala, urmat de ultimul etaj octogonal, si un acoperis hexagonal cu laturi inegale. Turnul Cositorarilor este legat de Turnul Tabacarilor prin Galeria Arcasilor, formand o linie defensiva puternica in vederea apararii partii de S-V a orasului.

Turnul Fierarilor din spatele Bisericii Mănăstirii a fost ridicat în 1631 pe temeliile vechiului Turn al Bărbierilor. Turnul are o decorație aparte, cu consolele, guri de păcura şi goluri de tragere. Distrus în incendiul din 1676, dar a fost reconstruit.

Turnul Tăbăcarilor, ridicat în jurul secolelor XIII - XIV se află în partea sud-vestică a cetății. Este un turn modest față de vecinul său, Turnul Cositorarilor de care este legat prin Galeria Arcașilor.Are plan pătrat, cu dimensiuni reduse, acoperiș înclinat întro singură direcție, și în perete se pot observa guri de tragere. A fost construit cu scopul de a asigura apărarea curții interioare a Turnului cu Ceas.

Turnul Cizmarilor este atestat documentar pentru prima dată în anul 1594. În forma actuală este unul dintre turnurile recente, el trădând unele influenţe ale arhitecturii baroce. El a fost reconstruit în anul 1650. De dimensiuni relatic reduse pe verticală, turnul urmează o formă hexagonală cu laturi inegale.Incendiul din 1676 l-a distrus complet, el fiind refăcut din temelii şi căpătând actualul aspect cu influenţe baroce în anul 1681. În interiorul său au fost descoperite două importante inscripţii, păstrate astăzi în colecţia Muzeului de Istorie. În primul document epigrafic apare prima stemă a oraşului şi deasupra sa este scrisă deviza „Nomen Domini Turiis Fortissima” („Numele Domnului cel mai tare turn”), iar pe cel de al doilea stă scris „Sub domnia ilustrisimului şi prealuminatului principe G. Rakocyi II, din mila lui Dumnezeu principe al Transilvaniei şi comite al secuilor”.

Turnul Croitorilor  construit în secolul XIV este situat în partea opusă Turnului cu ceas și străjuiește a doua poartă de acces în cetate.

Inițial, cele două turnuri aveau, aceiași formă, însă în timpul marelui incendiu, pulberăria depozitată în Turnul croitorilor a explodat și a distrus în mare măsură turnul. Bolta porții dinspre nord s-a prăbușit și a fost zidită, în forma inițială, în 1935. Cele două ganguri carosabile ce străpung parterul turnului se puteau închide din ambele părți cu grilaje de fier. Partea superioară este prevăzută cu goluri de tragere și guri de aruncare.

Turnul Cojocarilor sau Turnul Blănarilor de pe partea vestică a zidului înconjurător este unul dintre cele două turnuri de apărare a porții Törle, unde pe vremuri, în fiecare seară se făcea împărțirea turmelor.

A fost construit probabil la în secolul XV, și apărat de breasla cojocarilor. Incendiul din 1676 care a devastat aproape jumătate din localitate, a distrus și turnul, care a fost reparat, supraânălțat și a căpătat această formă. Este un turn cu bază pătrată și 4 etaje. Ultimul etaj iese în consolă, și se pot observa guri de păcură.