Puncte de interes în Cetate

Sighisoara- Turnul cu Ceas si "Coridorul doamnelor batrane"


      Turnul cu Ceas construit pe un plan dreptunghiular, a avut doua porti de acces, boltite (una a fost zidita si transformata in inchisoare in secolul al XVII-lea). Exteriorul pastreaza si astazi o parte a gurilor de tragere si aruncare, la ultimul nivel se afla o galerie de unde poate fi admitat orasul Sighisoara. Incaperile de la nivelul I au adapostit pana in 1556 Sala de Consiliu a Sfatului Orasenesc. Turnul cu ceas este precedat de o barbacana cu doua porti, formand ansamblul Portii din Fata; in curtea barbacanei a fost amenajat "Coridorul doamnelor batrane", in anul 1844.

     

Pensiunea Casa cu Cerb 3*** - Sighisoara - este situată într-una dintre cele mai vechi clădiri din Sighişoara şi este denumită după pictura murală reprezentând un cerb care împodobește fațada. Pensiunea se află la o distanta de aproximativ 110 metri de Turnul cu Ceas şi la 100 de metri de Piața Muzeului. Spatiile de cazare sunt situate la etajul 2 sau la mansardă și au acces gratuit la internet WiFi, TV prin satelit, telefon, podea din lemn și baie privată. Oaspeţii pot lua masa la restaurantul pensiunii, care serveşte preparate tradiţionale româneşti şi internaționale.
Gara din Sighișoara este situată la 2 km de Casa cu Cerb. La un cost suplimentar, aveți la dispoziţie o parcare privată, situată la 500 de metri, în orașul de jos din afara cetății. 

Casa cu cerb

Casa Venețiană, numită astfel după aspectul exterior al ferestrelor a fost construită probabil la începutul secolului XVII. Acest aspect, adică stilul neogotic a apărut în secolul XIX, deodată cu modernizarea clădirii. Cel mai însemnat locuitor al casei a fost primarului cetății, Stephanus Mann, a cărui piatră funerară poate fi văzută în Biserica din Deal.

În ultimul timp casa a suferit o reparație completă interioară, pivnița a devenit un spațiu adecvat pentru unități comerciale. Clădirea găzduiește birurile Forumului Democrat German.

Casa Venetiana

Casa Vlad Dracul (Casa Paulinus) este acum transformată într-un restaurant care reconstituie atmosfera medievală. În această cladire, aparţinând corpului de pază al cetăţii, folosită drept casă de oaspeţi, se spune că ar fi locuit, între 1431-1435, înainte de a ajunge domnitorul Valahiei, Vlad II Dracul, fiul lui Mircea cel Bătrân, tatăl lui Vlad III Ţepeş, alias Dracula. Vlad II şi-a bătut monedă proprie (un ducat de argint) în atelierul unui argintar din Sighişoara şi a emis documentul în care apare menţionată pentru prima dată denumirea românească a cetăţii (Săghişoara). Potrivit tradiţiei, în această casă s-ar fi născut Vlad Ţepeş.
Vlad al II-lea a fost supranumit "Dracul" după ce a fost investit de către impăratul Sigismund, la data de 8 februarie 1431, la Nurenberg, cu ordinul Dragonului. Acest ordin cavaleresc era o societate militaro-religioasă care avea ca scop oprirea extinderii Imperiului Otoman. Blazonul ordinului era reprezentat de un dragon (simbol al otomanilor) şi o cruce (simbol al creştinătăţii). Cum în română "dragonului" (Drahe, în germană) i se spunea şi "drac", lui Vlad II i s-a adăugat calificativul "Dracul", iar urmaşii săi au fost numiţi Drăculeşti; Vlad III era "Drăculea" (Dracula), adică "Fiul Dracului".

Casa Vlad Dracul

Scara acoperita - A fost construita in 1660 -1662, a avut initial 300 de trepte, in 1842 a fost modificata si a ramas cu 178 de trepte. In forma actuala este o constructie cu fundatie de piatra, pereti de lemn si acoperis de sindrila. Scara acoperita sau Scara scolarilor; cu 300 de trepte a fost construita in anul 1662. A fost acoperita pentru protejarea copiilor, care urmau aceasta cale spre scoala. In urma modificarilor din 1849, au ramas doar 175 de trepte.

Scara Acoperita

 

Coridorul Doamnelor batrane

coridorul doamnelor batrane

 

Piata Cetatii

piata cetatii